Huizenjacht

Uitgeverij Lannoo nv, Tielt 2007
ISBN 978 90 209 7254 2
D/2007/45/372

Huizenjacht | geslaagde make-overs

Identikit
Naam – Els Meekers
Leeftijd – 38
Plaats – Herk-de-Stad
Beroep – Fiscaal adviseur
Info – www.lafilledoscar.be

Oude vierkantshoeve wordt gezellig feesthuis

HET CONCEPT

‘Nadat ik een hele tijd in een appartement had gewoond, miste ik het platteland, waar ik mijn kinderjaren doorbracht. Ik wilde geen klassieke woning, maar iets speciaals, waar ik mijn tanden in kon zetten. Vijf jaar geleden was het zover, toen mijn vriend en ik via een openbare verkoop in het bezit kwamen van deze oude vierkantshoeve. In het begin hadden we er geen idee van hoe we de verbouwing zouden aanpakken. We hebben er toen een architecte bijgehaald die alles naar onze persoonlijke behoeften en smaak heeft ingevuld. De architecte wilde in eerste instantie vooral weten wie wij zijn en wat we uitrichten in onze vrije tijd.Op basis van dat gesprek is ze de hele woning gaan ontwerpen en inrichten. Zo houd ik van koken en ontvang ik graag gasten. Daarom kreeg de keuken een belangrijke en centrale rol toebedeeld. Een ander cruciaal gegeven was: gezellig kunnen niksen met een glaasje wijn of een goed boek, of samen op de sofa cocoonen voor de televisie. Zo ontstond de ligkuil annex televisiehoek in de voormalige aardappelkelder.

Mijn vader heeft de verbouwing grotendeels zelf gedaan, met uitzondering van de structurele werken, de ramen, de electriciteit en het sanitair. Daardoor nam de hele renovatie ongeveer twee jaar in beslag, maar het was het wachten waard. Mijn wens dat het huis mooi, gezellig en goed onder- houden zou zijn: dat we de oude elementen zouden bewaren en accentueren en ze zouden combineren met moderne spullen. Dat leidde tot veel hout en glas, met hier en daar een designaccent. We wilden ook een open ruimte. Daarom kozen we voor het afbakenen van ruimtes niet voor klassieke muren maar voor niveauverschillen. Omdat ik veel waarde hecht aan verlichting, zijn we in zee gegaan met een lichtadviseur. Dat lijkt een luxe, maar we prijzen ons nog elke dag gelukkig met de vele adviezen die we kregen. Zo kleuren het indirecte zonlicht in de televisiehoek en de inbouwspots bij de trap onmiskenbaar de sfeer in huis.

Voor de kleuren van de muren heb ik veel tijd uitgetrokken: ze moesten warm, maar mochten ook een beetje gek zijn. Zo kwam ik op het idee om oranje te gebruiken in de televisiehoek, de vestiaire en het toilet beneden.

Daarnaast gebruikte ik vier verschillende kleuren voor de vier windrichtingen: mokka, olijfkleur, donkerbruin en crème. Ik vind dat je moet durven spelen met kleuren. Lukt het niet, dan verf je gewoon opnieuw. Door de kleuren baadt alles in een lichte en speelse sfeer en dat is goed. Het was mijn droom om ooit mijn eigen feesthuis te hebben, waar mensen welkom zijn en zich goed voelen. En dat is gelukt.’

LIVING + TUIN

Als je het huis binnenkomt via de authentieke voordeur beland je meteen in de living met eetkamer, vestiaire en toilet, zithoek, ligkuil en bureau. Hier bevonden zich vroeger de stallen voor de koeien. Bij de aankoop was de zolder nog volgestouwd met hooi en stro. Alles stond schots en scheef, want de stallen dateerden van 1924 en waren intussen al jaren niet meer in gebruik. Het werd dus een volledige make-over, waarbij werd vertrokken van een lege ruimte en iets compleet nieuws werd neergezet. De oorspronkelijke ramen zijn vergroot en doorgetrokken tot op de grond. Ze geven een mooi uitzicht op de grote tuin. Dat was belangrijk want Els is een echt buitenmens. In de winter is ze graag binnen aan het klussen of verandert ze dingen in het interieur. Maar vanaf het moment dat de zon schijnt, is ze liever creatief bezig in de tuin. Vanaf de garage, aan de straatzijde, kun je overdekt naar het woongedeelte lopen, aan de tuinzijde. Je passeert dan een overdekt terras waar het in de zomer heerlijk toeven is: het is uitgerust met loungestoeltjes, een kaarsenluchter, een wijnvoorraadje en een grote houten spoel die fungeert als tafeltje. In deze ‘abdijgang’ staan ook met houten twijgen geweven decoratieve elementen van Els’ overleden moeder en ontwerpen in keramiek van haar vriend Patrick.

De eiken vloer van de living komt uit een klooster en sluit perfect aan bij de authentieke balken van het dakgebint. In de voormalige aardappelkelder werd een televisiehoek ondergebracht. Els noemt dit plekje liefdevol ‘de ligkuil’, omdat ze er naast televisiekijken ook graag mag rond- hangen om te relaxen. Aangezien ze een televisietoestel niet erg fraai vindt, worden de beelden op de muur geprojecteerd via een beamer. De indirecte verlichting creëert diepte en geeft deze ruimte echte chill-out-vibes. Doordat één muur oranje is, lijkt het indirecte licht dat op het grote raam aan de tuinzijde wordt geprojecteerd iedere avond net een zonsondergang. Het woongedeelte is voort-durend in evolutie. Els vervangt graag spullen of voegt nieuwe toe. Ze maakt ook zelf dingen, zoals de gele lamp boven de eettafel. Ook de grappige houten blokjesconstructie die de letters E L S vormen, heeft ze zelf ontworpen. Hierop liggen allemaal lege champagneflessen, ze noemt het dan ook ‘de champagnebar’. Ook Patrick is een creatieveling in zijn vrije tijd. Hij is vooral bezig met abstracte vormen in keramiek. Opvallend zijn zijn ‘adervazen’: hoge ronde vaasachtige vormen, waar je doorheen kunt kijken en die bestaan uit in elkaar geweven repen of ‘aderen’.

Via de aluminium trap kom je in het bureaugedeelte, Els’ werkterrein. Het maakt deel uit van de living, maar wordt een beetje aan het oog onttrokken door een drieluik: een passage uit een boek dat Els aan het schrijven is, het logo dat Patrick ontwierp voor La Fille d’Oscar (de naam van het bed & breakfast dat ze volgend jaar openen) en een felgekleurde computertekening van hen beiden. Els wil kunnen werken en ontspannen in dezelfde ruimte, dat is gemakkelijk en aangenaam. Leuk weetje: een deel van de stallen is ooit nog een danscafé geweest. Waar nu het bureaugedeelte is, bevond zich een knus hoekje voor flirtende koppeltjes. Aan de straatkant, waar vroeger het oorspronkelijke woongedeelte van de hoeve was, gaat in het najaar van 2008 het bed & breakfast La Fille d’Oscar open. Els’ vader heet Oscar, hij heeft de hele verbouwing gedaan en is nog dagelijks bezig met het in orde brengen van de twee luxueuze gastenkamers, de naam is dus een eerbetoon aan hem. Els en Patrick reizen zelf veel en leren graag nieuwe mensen kennen. Sociale interactie is voor hen een onuitputtelijke bron van inspiratie. De inkomsten die ze uit het bed & breakfast halen, zijn geen vervanging van hun beroepsinkomen, maar extra reisbudget.

SLAAPKAMER + BADKAMER

Via een trapje kun je van de bureauruimte en een mezzanine naar de slaapkamer annex badkamer, die is afgescheiden met Japanse schuifdeuren. Een nostalgische toets: op de vloer van de overloop ligt de huid van de pony die Els’ grootvader had en waar ze als kind nog op gereden heeft. Het bed staat tegen de wand van de badkamer. Inspiratie voor de indeling van dit vertrek bracht Els mee van een mooie vakantie op Langkawi, een eiland in de buurt van Maleisië. Het idee is dat je van de slaapruimte, zowel via de rechter- als linkerzijkant van het bed naar de badruimte kunt. Op de slaapkamerwand, die verlicht wordt door een nis met zachte verlichting, heeft Els een tekst geschilderd die ze ooit zag in een interieurwinkel. Ze vond hem inspirerend, maar heeft er geen idee van wie de auteur is.

In de doorschijnende lichtknoppen met los te klikken buitenhoes zitten foto’s, een speels detail waar Els wel van houdt. In de badkamer zien we ook weer het contrast tussen oude elementen die er al waren, zoals de houten balken, en nieuwe, zoals de grijsblauwe mozaïektegeltjes in de douche.

De grond is voorzien van led-verlichting. Als die brandt en de andere lichten zijn gedoofd, zie je het water van de douchestraal parelen in het halfduister.
De porseleinen wastafels en rechthoekige spiegels met indirecte verlichting staan vrij: verfijnd en gemakkelijk. Het toilet is heel apart. Els zag het staan in een winkel, het deed haar denken aan een ei en ze was meteen gewonnen voor de bijzondere vorm. Het is enkel met doorschijnend glas afgescheiden van de rest van de badkamer. Een leuk en vrij gevoel, aldus Els, maar enkel als ze alleen in de ruimte is.

Via de kleedkamer kun je naar twee nog in te richten gastenkamers, van waaruit je via een trap terug naar de keuken kunt. Zo hoeven Els en Patrick, als ze gasten over de vloer krijgen, niet voortdurend door de slaapkamer van het koppel.

KEUKEN

De grote open keuken is het hart van de woning. Hier was vroeger de varkensstal. Els en Patrick houden, zoals gezegd, allebei van koken en vergasten bezoekers graag op hun culinaire trouvailles.

Het moderne kookeiland contrasteert mooi met de originele antieke plafondbalken en de stenen vloertegels, weer een illustratie van het spel tussen oud en nieuw. Het werkblad en de kraan zijn van roestvrij staal, het fornuis is ingebouwd. Mooi, vindt Els, het geeft de keuken een hedendaagse en strakke designlook.
Het gros van het materiaal en de apparatuur in de keuken is weggewerkt in de wand, uit het zicht en toch binnen handbereik. De grote keukenramen staan in symmetrie met de ramen van de living. Het geeft een gevoel van eenheid en ruimte. Bovendien is er zo ook altijd een directe visuele verbinding met de tuin en de binnenplaats.

Ook hier heeft Els haar creativiteit de vrije loop gelaten, met een zelfgeknutselde bol van oesterschelpen. Leuk en goedkoop en als ze hem beu wordt, doet ze hem weg en maakt iets nieuws.
De keuken is een echte participeerkeuken. Hoge barstoelen nodigen bezoekers uit om te aperitieven of een voorgerechtje te proeven. Gezellig, want zo nemen ze deel aan de voorbereidingen van de maaltijd als Els of Patrick staat te kokkerellen. Daarna kunnen ze meteen doorschuiven naar de grote tafel.

De droom van een gezellig feesthuis wordt zo andermaal realiteit.

Bekijk de fotogalerij van dit artikel!

download de player hier
La fille d'Oscar | Korpsestraat 84 - 3540 Herk-de-Stad | 0475 52 10 58 | E: info@lafilledoscar.be